Keď sa povie najobľúbenejší talianský recept, všetkých nás napadne tiramisu. Milujú ho všetci a Talianov sa ani pýtať nemusíte, väčšina z nich si vyberie práve tiramisu ako dezert. Pred niekoľkými rokmi som robila dobrovoľníčku v Taliansku, kde som prvý raz vyskúšala pravé talianske tiramisu a domácu pizzu pripravovanú v peci asi na 15 spôsobov. Prekvapilo ma, že na juhu Talianska sa jedli väčšinou iba sladké raňajky. Práve tam som si zamilovala mäkkučké tiramisu, s ktorým máte o chuťový zážitok postarané.
Čo budete potrebovať na prípravu?
- bezlepkové piškóty Savoiardi alebo inú značku piškót bez lepku (môžu mať kľudne aj iný tvar)
- 2 kokosové smotany z Lidl (alebo môžte použiť aj 2 biele vegánske jogurty, či iný typ vegánskej smotany, ktorú zoženiete)
- kávu na poprášenie/kakao/karob (ak ste práve v stave uzdravovania trávenia, najľahší je na trávenie práve karob, nie sú z neho kŕče, ako napríklad z kakaa)
- šálku kávy, ktorú si pripravíte a polejete ňou suché piškóty
- vanilkový cukor (2 sáčky, prípadne iné sladidlo podla chute, ak nechcete cukor, môžte použiť aj med)
- likér Amaretto/či brandy (podľa chute a preferencií môže ísť ešte do krému)
Varianty:
- 1-2 vajcia (ja ich nepoužívam, môžte ich však ešte pridať do krému, častejše sa takto krém robí na juhu Talianska, žĺtka sa vymiešajú a tie sa ešte pridajú do krému)
- čokoládový puding (kto chce, môže si urobiť bezlepkový puding, a ten ešte vyliať vychladnutý na biely krém)
- banány (ak si chcete urobiť pre zmenu inú variantu, nakrájajte do krému aj banány, Taliani to tak však nikdy nerobia, sú verní svojej klasike)
- v klasickom recepte sa používa mascarpone a niektorí pridávajú aj smotanu, avšak dá sa to iba ak zoženiete vegánske verzie týchto produktov
Mäkké ako obláčik s vôňou kávy
Postup:
Prvá verzia:
Do misky naukladajte piškóty tak, aby vám vyšli na 2 vrstvy (piškóty, krém, piškóty, krém).
Urobte si silnú kávu (prípadne kakao, ak nechcete kofeín) a polejte ňou piškóty tak, aby boli všade mokré (nie však úplne preliate, že z nich bude kaša).
Vymiešajte si v miske zvlášť 2 smotany a osladte ich 2-3 vanilkovými cukrami/prípadne medom alebo javorovým sirupom.
Nalejte na piškóty prvú vrstvu krému a postup opakujte ešte jeden raz, až pokiaľ nebudete mať v miske už aj druhú vrstvu piškót aj krému. Na krém dajte nakoniec vrstvu kakaa/karobu či kávy a zabaľte fóliou. Takto pripravené tiramisu dajte chladiť do chladničky aspoň na 3-4 hodiny.
Tento recept som pre vás napísala, pretože bol oň veľký záujem v skupine na facebooku:) Liečenie trávenia stravou bez lepku, mlieka a netoxickou domácnosťou.
Varianty tiramisu, posledné 2 fotky sú od šikovných členiek skupiny Alexandry a Ľubky
Druhá verzia: Tiramisu s čerešňami
Na tiramisu s čerešňami budete potrebovať:
- 300 g vegánskeho krému
- 4 lyžice likéru Amaretto
- 8 bezlepkových piškót Savoiardy
- 2 lyžice cukru/med
- 2 žĺtka
- 4 lyžice višní kupovaných v skle v náleve
- 1 nádobku studených čerešní
- sklenené poháre (225 ml)
Zmiešajte žĺtka s cukrom. Pridajte krém a 2 lyžice likéru. Dobre všetko premiešajte. Zvyšný likér pridajte k čerešniam. Rozlámate piškóty na menšie kúsky a podávajte ich do sklenených pohárov. Pridajte krém, čerešne a višne dajte na vrch.
Množstvo je pre 4 nie veľmi hladné osoby, či pre 2 😀
Dobrú chuť.
P.S: Ďalšie sladké recepty nájdete tu.
Zdroj tiramisu s čerešňami: Dessert in 10 minuti, Anna Helm Baxter