Denisa Petráš

Vylieč sa a ži naplno

Jablková zmes s mrveničkou bez lepku a mlieka

Tento recept na jablkovú zmes s mrveničkou bez lepku a mlieka použijem vždy vtedy, keď mám doma 3 jablká, šachorovú múku a kokosový olej. Všetko je hotové za pár minút. Potom pripravenú zmes stačí dať do trúby. V tomto recepte používam šachorovú múku, čo je múka zo zemných mandlí. Nazýva sa aj tigrie orechy, čufa alebo jedlý šachor. Táto múka sa vyrába z trávy, ktorá tvorí podzemné hľuzy. Hovorí sa jej aj zemná mandľa. Hľuzy sa vysušia a po 3 mesiacoch sušenia sú pripravené na pomletie do podoby múky.

Pri tomto recepte by som bola opatrná, ak máte alergiu či intoleranciu na orechy. Vtedy sa neodporúča používať tento typ múky. Čo sa týka chute, tak mrvenička z tejto múky nemá konkurenciu. Chuť je neopísateľná. Dbajte akurát na to, aby ste zmes dobre premiešali s kokosovým olejom, inak by bola zmes príliš sypká. Keď si pomeliete v mlynčeku na kávu aj klinčeky, tak budete mať ešte aj vyvoňanú celú kuchyňu.

Čo potrebujete?

POSÝPKA

  • 150 g šachorovej múky
  • 2 polievkové lyžice (PL) hnedého cukru
  • 65- 70 g kokosového oleja
  • 1 čajová lyžička (ČL) škorice

JABLKOVÁ ZMES

  • 3 jablká (ošúpané, nakrájané na 1cm kocky)
  • 1 ČL škorice
  • 1/2 ČL kardamón
  • 1/4 ČL mleté klinčeky

8 zapekacích misiek alebo nejakú formu, ktorá môže ísť do trúby

POSTUP

Všetko zmiešaj na mrveničku, zmiešaj aj jablkovú plnku. Zmes sa pečie na 180 stupňoch 25-30 minút. Jabĺk môžete dať aj trochu viac, lebo pri pečení padnú dole.

Chceš poradiť ako si uzdraviť trávenie stravou a netoxickou domácnosťou? Neváhaj, napíš mi a dohodni si so mnou 60 minútovú konzultáciu. Zober život do svojich rúk.

Zdieľať:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *