Chcete, aby vám voňala celá kuchyňa od vône čokolády? Chcete si pripraviť super chutné čokoládové keksíky, ktoré si dáte k poháru rastlinného mlieka ráno na balkóne? Chceli by ste, aby sa vám tmavá kvalitná čokoláda rozpúšťala na jazyku, a vy aby ste si mohli bez výčitiek na nej pochutnať? Tak ste tu správne! Tieto skvelé čokoládové keksíky si zamilujete vy aj vaša rodina. Sú bez lepku aj mlieka, takže vaše bruško aj trávenie spokojné.
Dlhšiu dobu som zháňala recept na čokoládové keksy, ktorý by sa podobal na tzv. lávové koláče. To je vtedy, keď si zahryznete do keksu, a vtedy zažijete čokoládovú explóziu chutí:) Nakoniec som našla tieto keksíky, ktoré môžete robiť v rôznych tvaroch , veľkostiach a verziach.
Tak isto vám odporúčam experimentovať s počtom minút koľko ich necháte v trúbe. Moja trúba pečie veľmi silno, takže v mojom prípade som zistila, že aj 12 minút v trúbe mi je veľa. Najbližšie sa ich chystám nechať piecť okolo max 8 minút, pretože ich mám rada krehké ako obláčik. Ak máte vy radšej suchšie keksíky, tak vám možno bude lepšie nechať ich tam 12 minút. Skúšajte a upečte si svoje top čoko keksy.
Keksíky sa dajú aj zamraziť.
Hodia sa aj na cesty či k rannej kávičke. Nekupujte keksy plné umelín a zbytočného cukru. Urobte si svoju verziu.
Čo budete potrebovať:
- 250 g ryžovej múky
- 80 g cukru (ja dávam asi 50 g tmavého trstinového cukru)
- 2 vajcia (či 10 prepeličích)
- 100 ml kokosového oleja
- 30 g kakaa (dávam buď iba karob, pretože kakao môže dráždiť alebo prípadne 15 g karobu a 15 g kakaa, cez sitko ho preosej)
- 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny
- 250 g tmavej kvalitnej čokolády (kupujem dve 200 g čokolády v bio obchode a použijem z nich jednu celú a z druhej kúsok)
- soľ
- vanilkový extrakt (ak ho doma máte)
Postup:
Približne polovicu až trištvrte čokolády nechajte roztopiť nad parou a druhú časť čokolády si nakrájajte na malé kocky či pásiky. Vyšľahajte vajcia s cukrom a pridajte roztopený olej. Ryžovú múku zmiešajte so sódou, soľou a karobom s kakaom. Suchú zmes zamiešajte do vaječnej zmesi, premiešajte a pridajte kocky čokolády.
Vznikne vám tuhá čokoládová hmota (hore na fotke), z ktorej vytvarujte či vykrojte guľaté keksíky (použila som na to malý sklenený pohárik). Nedávajte ich príliš pri seba, aby sa vám nezlepsili. Pečte ich na asi 170 až 180 stupňoch (u mňa 175 stupňov) 8 až 15 minút (u mňa takých okolo 8 až 10 minút). Záleží na tom aké veľké ich vykrojíte, a aj na tom akú máte silnú trúbu,a či ju máte dosť dobre rozpálenú.
Zdroj receptu: Aby strava neškodila, jedlo ako priateľ 2, K. Bergendiová, R. Beláková, J. Maťošová