Som rada, keď mám vždy poruke slaný recept na raňajky. S touto sýtou kašou budete nasýtení až do neskorého obeda. Vaša kuchyňa vám bude voňať od pečenej cibuľky a údeného tofu. Takýmito raňajkami nepohrdne dokonca ani mužské osadenstvo. Sladké raňajky máte vždy a ľahko, ale mať osvedčený recept na slané raňajky, to je už ťažšie. Recept som získala na workshope liečivého varenia ešte v roku 2017.
Budete potrebovať:
- 1 hrnček bezlepkových ovsených vločiek (budú z toho tak 2 – 3 porcie, ak nemôžte ovos, použite iný typ bezlepkových vločiek, ovos totiž niekedy ľuďom robí ťažkosti pri trávení, celiatikom ho neodporúčam kvôli bielkovine avenin, znášajú ho však lepšie dospelí ľudia, ktorí sú dlhodobo na bezlepkovej diéte, detailne o tom píše pani Horecká na jej blogu)
- 2 hrnčeky vody
- 1 PL oleja (kokosový či olivový), PL- polievková lyžica
- 1 väčšia cibuľa
- polovica údeného tofu (robí v recepte dobrú chuť, potraviny so sójou však odporúčam jesť niekedy ako spetrenie, určite nie často, prípadne bezlepkové párky uvarené a opečené na panvici)
- 5 PL sezamovej pasty Tahini (je plná vápnika), PL- polievková lyžica
- sójová omáčka Tamari bez lepku (je z fermentovanej sóje)
- čierne korenie
- soľ
- pomleté slnečnicové semiačka (najlepšie sa mi melú v malom mixéri na kávové zrná)
- voliteľné: uvarený kaleráb nakrájaný na kocky
Postup:
- Do vriacej vody vsypeme vločky. Nemusíme ich miešať celý čas, ako keď pripravujeme ryžu. Prípadne ich miešať môžte, ak chcete, ale potom sa už musia miešať stále. Na miernom ohni ich varíme čo najdlhšie (dostaneme tak do kaše veľa vody a ohňa, čo je prospešné pre naše obličky).
- Cibuľku opražíme na oleji, pridáme na kocky pokrájané tofu a pražíme. Dochutíme kašu soľou, korením a Tamari sójovou omáčkou. Odstavíme z ohňa a pridáme Tahini pastu, max 5 PL, lebo inak môže byť kaša dosť ťažká hneď na ráno. Ak chceme, pridáme ešte malé kocky uvareného kalerábu. Túto urobenú omáčku je dobré ešte zriediť horúcou vodou a polejeme ňou ovsenú kašu. Nakoniec posypeme pomletými slnečnicovými semiačkami.
- Recept sa dá ľahko upravovať podľa vašich predstáv (nemusíte pridať Tahini ani Tamari, ak ich doma nemáte, dávajú však kaši zaujímavú chuť a dochutia ju).