Chceli by ste si dať na raňajky čerstvú chlebovú placku bez lepku a mlieka? Radi ste jedli kúsok pečiva k polievke, a teraz vám to chýba? Tieto časy temna už skončili 😀 Je načase vám predstaviť domáce posúchy, ktoré budú chutiť skoro (od babky sú vždy najlepšie) ako od vašej babky:) Pripravte si tieto posúchy na cestu, polejte ich kvalitným olivovým olejom a soľou a nič viac nepotrebujete. Ich výhoda je aj v tom, že sú naozaj veľmi sýte. Robia sa nasucho na panvici, takže sa nemusíte báť, že miniete zas pol fľaše oleja:D
Tento recept je môj dlhoročný úlovok z knihy Aby strava neškodila, jedlo ako priateľ 2 od autoriek K. Bergendiovej, R. Belákovej a J. Maťošovej. Posúchy robievam doma vcelku často, ľudia ich majú radi.
BUDETE POTREBOVAŤ:
- 100 g kukuričnej múky
- 100 g ryžovej múky
- 50 g pohánkovej múky (hladká)
- 50 g pšenovej múky
- 150 ml vody
- 50 g masti či kokosového oleja
- 5 g semiačok chia (spájajú cesto, ja ich však nepoužívam, lebo ma kedysi dráždili)
- olivový olej na natrenie posúchov
- soľ
POSTUP:
Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme cesto (je lepšie keď je masť tekutá), ktoré necháme postáť v chladničke prikryté 2 hodiny. Ak by sme tam cesto nechali dlhšie, vyschne nám, a treba ešte pridať vodu. Potom si cesto rozdelíme na viac kusov, a postupne z neho robíme tenké posúchy (na kuchynskú linku vysypeme ryžovú múku a na nej vyvaľkáme posúchy).
Následne ich dvoma vareškami opatrne prenesieme na rozpálenú suchú panvicu. Pečieme až pokým sú posúchy pekne chrumkavé. Najlepšie chutia čerstvé s polievkou, či len tak s olivovým olejom a so soľou.