Garantujem vám, že tento recept z prostredia Egypta a Maroka si zamilujete tak ako ja.
Chuť mäsa dopĺňajú sušené slivky a chrumkavé mandle s hrozienkami zas ryžu. U mňa má už miesto vo vyskúšanýcha obľúbených receptoch bez mlieka a lepku.
Táto chuť vás nebude nudiť, konečne si môžete protizápalovú stravu užiť.
Ako milovníčka koriandra vám radím, aby ste ho nevynechali, lebo tá jeho čerstvosť krásne doplní chrumkavú ryžu a mandle.
Na jeho prípravu môžete použiť aj zapekaciu sklenenú misu, či nejakú inú keramickú.
Na mäsko so slivkami budete potrebovať:
- Mäso v čo najlepšej kvalite (z farmy, či bio)
- Mrkva pokrájaná na kocečky
- Petržlen či/a koriander
- 400g sliviek (najlepšie bez síričitanov)
Na dochutenie si pripravte jednu veľkú lyžicu:
- Údená paprika
- Muškátový oriešok
- Škorica
- Koriandrový prášok
- Cesnakový prášok
- Cibuľový prášok
- Sedem korení (dá sa zohnať v špeciálnych predajňách v Bratislave, či na internete, Abido Spices, rasca, škorica, čierne korenie, koriander, hrebíčky, muškátový oriešok a nové korenie)
- Klinčekový prášok
- Čierne korenie
- Bobkový list
- 1 PL paradajkovej pasty
- 2 nakrájané paradajky
Začnite tak, že najskôr pridajte olivový olej do hrnca a zahrejte ho, kým nie je dosť horúci.
Potom prisypte všetky koreniny, nechajte ich posmažiť trošku v oleji, a kým je olej stále horúci, pridajte kocky mäsa, kúsok po kúsku, aby ste ho tým ohňom uzavreli, aby nebolo suché.
Potom, čo sa mäso opieklo rýchlo z oboch strán, pridajte zeleninu, cibuľu, mrkvu, paradajky a nakoniec slivky.
Zmiešajte ich spolu, uistite sa, že sú veľmi dobre premiešané, aby sa chute prepojili. Pridajte 1 lyžicu paradajkovej pasty, a potom pridajte 100 ml vody. Takto necháme všetko podusiť.
Po asi 30 minútach, keď je všetko zmiešané a napoly uvarené, vložte všetko do hrnca, či inej nádoby, ktorá môže ísť do rúry na 90 minút (200 stupňov).
Najlepšie je mäso ešte zabaliť papierom na pečenie, a ten ešte navrch aj zavrieť sklom, alebo nejakou pokrývkou.
Návod na prípravu prílohy, ryže s hrozienkami
Na túto pochúťku budete potrebovať:
- 3 šálky ryže
Na dochutenie ryže jedna veľká lyžica:
- Údená paprika
- Muškátový oriešok
- Škorica
- Koriandrový prášok
- Sedem korení (Abido Spices, rasca, škorica, čierne korenie, koriander, hrebíčky, muškátový oriešok a nové korenie)
- Klinčekový prášok
- Čierne korenie
- 2 lyžice paradajkovej pasty
- Mandle a hrozienka (zas bez síričitanov)
- Čerstvý koriander (nemusí byť, ale ja ho zbožňujem)
Najprv dáte do hrnca olivový olej a zahrejete ho.
Potom pridajte všetky koreniny, nechajte ich uvoľniť svoje chute v oleji, a kým je olej stále horúci, pridajte paradajkovú pastu, a stále miešajte.
Následne pridajte 3 šálky umytej a precedenej ryže, miešajte ryžu v našej zmesi korenín, kým všetka ryža nezmení farbu.
Potom pridajte vodu, jednu šálku ryže do 1 1/4 šálky vody, udržujte ju na vysokej teplote, kým sa neuvarí, potom znížte teplotu na minimum a nechajte ju dovariť 15 minút, po 15 minútach ryžu premiešajte, aby ste sa uistili, že sa varí zo všetkých strán rovnako, a nechajte znova odstáť 15 minút.
Na panvici zohrejte olivový olej, štipku škorice, sedem korenín a klinčeky, potom pridajte nakrájané mandle, stále miešajte, kým sa mandle neopečú, pridajte hrozienka, miešajte 2 minúty, a je hotové, hrozienka trvajú iba 2 minúty (pozor, aby sa vám nepripálili).
Nalejte ryžu do pekného plochého taniera, na ďalší tanier, či rovno v zapekacej mise podávajte mäsko.
Ozdobte trochou petržlena alebo koriandra.
Sleduj môj fb profil Denisa Petrášová pre viac receptov BEZ MLIEKA A LEPKU.
Tento recept mám od môjho kamaráta a skvelého kuchára Fahmy. Jeho ďalšie užasné dobroty nájdete tu:
Ďalšie recepty si zas pozrite tu a urobte si z varenia zábavu. Liečivá strava je to, čo vám podarí uzdraviť sa.
Keď vás trápia potravinové intolerancie, alergie, únava, svrbivá pokožka, SIBO a bolesti brucha a kŕče, nečakajte, že vám ťažkosti zmiznú samé od seba.
Chronický zápal v tele a priepustné črevo treba riešiť.
Predstavte si, kde by ste mohli byť od dnes za 10 týždňov, keby ste poznali systém ako na to. Šetrite si čas a zbytočné bolesti, už nemusíte trpieť.
Už žiadne skúšanie z každého niečo a len eliminačná diéta. Teraz je čas ísť si za svojím zdravím.